Du er her: Nyheter » 2016 » September » Kronikk: Rett i dass!

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Kronikk: Rett i dass!

13.09.2016

Alt for mye søppel går i dass. Det er et problem for oss i Vann- og avløp. Problemer blir det også for boligeiere rundt om i Drammensregionen, når ledningsnettet tetter seg og kloakk dukker opp på steder der den ikke hører hjemme. I tillegg er det dårlig kommuneøkonomi å bruke penger på å løse problemer som innbyggerne veldig enkelt kan forebygge selv.

Kronikk av ledere for vann- og avløpsavdelingene i kommunene som samarbeider gjennom Godt Vann Drammensregionen: Live Johannessen (Drammen), Ulf Kareliusson (Svelvik) Svein Pettersen (Sande), Tomm Kristiansen (Modum), Kim Karlssen (Øvre Eiker), Stein Horgen Ellingsen (Nedre Eiker) og Arne Johan Grimsbo (VIVA iks). 

De fleste tenker nok ikke så mye på avløpet sitt til daglig, og særlig ikke så lenge det fungerer som det skal. Men et velfungerende avløp er ingen selvfølge. Vi i vannbransjen har det viktige samfunnsansvaret å sørge for en miljøforsvarlig og trygg transport av avløpsvannet fra forbruker til renseanlegget. Stadige driftsproblemer på grunn av søppel og fett i avløpet gjør den jobben unødvendig utfordrende. 

Hva skjer med søpla i avløpet?

Avløpspumpenes oppgave er å pumpe avløpsvann videre på sin vei fra forbruker til renseanlegg. Når det stopper, er resultatet oversvømmelser og kloakk på avveier. Avveier kan være inn i kjellere eller ut i naturen. Dette er ikke bra. Det er heller ingen hyggelig jobb å rense ut andres søppel for å få pumpen i gang igjen. 

Det er helt vanlig med to pumpestopp i uken. I 95 prosent av tilfellene skyldes stoppene vaskefiller, q-tips, våtservietter og annet søppel som hekter seg fast i pumpene. Hver pumpestopp krever minst en times arbeid for to personer. Det betyr at disse to ikke får gjort annet og helt nødvendig vedlikehold. 

Ofte må også deler skiftes ut. Pumpene slites unødvendig og de bruker mye mer strøm i tiden før de stopper helt opp. Fett som stivner i rørene gir dårligere flyt på avløpsvannet, tyngre jobb for pumpene og er en delikatesse for rotter. I perioder med mye nedbør klarer ikke innsnevrede, tette avløpsrør å ta unna så mye som de egentlig er dimensjonert for. 

Alle har et ansvar 

Løsningen på problemet er tilsynelatende enkelt; mer kunnskap. Vi vet fra undersøkelser at mange er usikre på hva som bør og ikke bør kastes i do. Og vi vet at mange kaster ting i do, selv om de vet at det skal i søpla. Vi vil informere om hvorfor de må slutte med det.

Derfor lanserer vi i vannbransjen i disse dager en kampanje der det enkle budskapet er: Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do – alt annet skal i søppelbøtta! I forbindelse med kampanjen er det laget en egen doguide (Doguiden.no) der innbyggerne får svar på det de måtte lure på. 

Vi har en veldig godt fungerende kildesorteringsordning i vår region, som allerede er betalt for. I avløpssystemet blir søpla en fordyrende, tidkrevende belastning. Når den havner på rett sted, er den en ressurs. På den måten blir også gebyrpengene brukt til nødvendig drift og vedlikehold av avløpsnettverket og avløpsanleggene, og ikke til å rense ut søppel.  

Det er god kommuneøkonomi i godt dovett. 

 

Godt vann

Samarbeidsprosjektet Godt Vann Drammensregionen
Kommunene i Drammensregionen samarbeider med Glitrevannverket
for å sørge for en sikker og god vannforsyning og avløpshåndtering.

c/o Glitrevannverket IKS,
Fagerlia 30, 3011 Drammen
telefon: 32 25 42 00,
e-post: post@glitre.no

Innholdsoversikt | Personvern | Nettstedet er utviklet av Godt Sagt For ansatte